Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Който дава Светлина, никога не остава на тъмно!
Автор: delianaangel Категория: Изкуство
Прочетен: 3179030 Постинги: 1238 Коментари: 995
Постинги в блога от 26.03.2017 г.
26.03.2017 19:01 - Чисти океани
 

През изминалите няколко десетилетия милиони тонове пластмаса са се изсипвали в океаните, поразявайки екосистемите и ставайки част от хранителните вериги. Боян Слат, основател на The Ocean Cleanup Foundation, казва: „За първи път се сблъсках с океанското замърсяване, когато ходих да се гмуркам в Гърция – видях повече найлонови торбички, отколкото риби. За жалост, найлонът не се разгражда сам. Тогава се запитах: не можем ли да го почистим?“

The Ocean Cleanup Foundation започва като училищен проект, когато Боян е само на 17, с помощта на приятеля му Нгуен Тан. След 500 часа работа дуото създава система, която да събира пластмасата от океаните, базирана на движението на океанските течения.

Проектът печели множество награди, включително Best Technical Design 2012 на Техническия университет Делфт в Холандия. Боян Слат продължава да разработва проекта и през лятото на 2012 година, след което запознава публиката на TEDxDelft с него през същата 2012-та. Новият дизайн носи още повече награди на младия холандец, който през януари тази година официализира проекта и го превръща в неправителствена организация.

Идеята:
Има пет места в световния океан, където големите водни течения събират пластмасов отпадък. Да се плава през океана, за да се събират тези боклуци, би излязло скъпо, неефикасно, да не говорим че също е замърсяващо. Така че защо не се направи така, че теченията сами да отнасят пластмасовите отпадъци? Това е главната идея на The Ocean Cleanup Foundation. Както казва Боян: „Защо да плаваш през океана, като океанът може да плава през теб?“

Събирането на боклук ще става от така наречения Ocean Cleanup Array. Системата ще се състои от преработваща платформа и свързани към нея плаващи „ръце“, които ще покриват радиуса на едно завихрящо се течение. Тези ръце работят като гигантски фунии, които насочват поток към платформата, в зависимост от ъгъла спрямо течението. След като отпадъците се съберат от системата, ще се филтрират от водата и ще се складират в контейнери, за да може по-късно да се рециклират.

Идеята да се ползват плаващи прътове, вместо мрежи, е морският живот да не се заклещва в системата и изобщо да не му се повлиява, тъй като тези шамандури са само на повърхността на водата и се движат бавно заедно с морските течения. На теория натрупването на зоопланктон върху прътовете няма да е голямо, но въпреки това е създадена отделна система за отделяне на планктона чрез центробежна сила и благодарение на разликата в плътностите.

Има притеснения и дали системата няма да пречи на корабите, но и това е взето под внимание.

Планът:
Според уебсайта на проекта една трета от всичката пластмаса по повърхността на океаните може да бъде събрана с този метод. Това се равнява на 7,25 милиарда килограма замърсители. Пресметнато е, че времето, необходимо за почистване на всеки от петте района, е 5 години.
Въпреки че този тип почистване на океана е възможна стратегия, която да се използва, проектът не е най-доброто решение на проблема. За да се борим срещу замърсяването, трябва хората да бъдат запознати с важността на намаляването на изхвърляните във водата отпадъци и рециклирането.

Изпълнимост:
Приложимостта на проекта все още се изучава, но въпреки това методът изглежда обещаващ. Рециклирането на отпадъците ще помогне с разходите и също така може да донесе доходи на проекта.

В момента екип от 50 инженери, дизайнери, студенти и експерти работят по системата. Още повече, The Ocean Cleanup Foundation набира професионалисти в определени области като инженери по морски структури и планктонна биология. Проектът също търси партньори, които да го финансират. До момента 60% от необходимите финанси са натрупани посредством популярните в момента дарителски кампании тип crowdfunding.

По думите на Боян Слат: „Човешката история е списък от неща, които не са били изпълними, но сме успели да изпълним.“
"Песимизмът е това, което запазва статуквото, и оптимизъм е това, което ни носи напред." 
 http://brightvibes.com/…/solving-the-worlds-oceanic-plastic…
 http://bit.ly/OCEANcleanup
The Ocean Cleanup
image

image

Категория: Изкуство
Прочетен: 545 Коментари: 0 Гласове: 4
Последна промяна: 26.03.2017 19:28
Търсене

За този блог
Автор: delianaangel
Категория: Изкуство
Прочетен: 3179030
Постинги: 1238
Коментари: 995
Гласове: 3885
Архив
Календар
«  Март, 2017  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031