Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Който дава Светлина, никога не остава на тъмно!
Автор: delianaangel Категория: Изкуство
Прочетен: 3178949 Постинги: 1238 Коментари: 995
Постинги в блога от Януари, 2013 г.
На 27 януари 2013 година, тази неделя, ще се проведе референдум, даващ възможност да се чуе гласа на всеки, относно построяването на нова атомна електроцентрала в България. Дава ни се възможност да изразим мнението си дали във време, в което има реални резултати свързани с използването на свободната, безгранична енергия от пространството, ние ще заложим на начин, който е доказал себе си като опасен и неекологичен, ще спомена само две имена - Чернобил и Фукушима. Изборът е наш, отговорността за последствията също ! Ако ние не гласуваме, други ще го направят и ще решават вместо нас ! Време е да заявим ясната си позиция какво искаме за бъдещето си ! Ето и филм хвърлящ светлина по този въпрос. 

Nucleare / Ядрена енергетика (2010)
## Резюме : Ядрените централи сигурни ли са за здравето на хората, живеещи около тях ? Какво се случва със стотиците тонове отпадъци, произведени от централите? И накрая, какви са модерните ядрени централи, които правителството на Берлускони иска да построи в Италия ?

За да отговори на тези въпроси, "Директно излъчване" изпраща своите журналисти във Финландия, Германия, Франция и Англия - европейските държави, които най-отдавна съжителстват с ядрената индустрия.

Филма "Ядрена енергетика" ще ви запознае с най-важните международни изследвания върху увеличението на раковите заболявания в близост до АЕЦ-овете; ще ви покаже отблизо големите депа за обработка и складиране на отпадъците в Германия, Франция и Великобритания; ще ви отведе на единствените два строежа на ERP (френската ядрена централа от последно поколение, каквато се готвеше да закупи Италия); ще ви покаже какво мислят проектантите, инженерите и работниците, които ги строят.



"Ядрена енергетика" е разказ на италианските разследващи журналисти Винченцо Гуерицио, Рикардо Якона и Алесандро Мачина.

На 12 и 13 юни 2011 г. в Италия се проведе референдум и с 95% от гласовете италианците за втори път отхвърлиха ядрената енергетика.


http://www.zamunda.net/details.php?id=340048

Георги Котев е инженер-физик. Завършил е Московския енергиен институт със специалност „Атомни електрически централи и установки". Той има над 17 години трудов стаж в АЕЦ „Козлодуй". Специализирал е и в Университета в Пиза, Италия. От пет години се занимава с разследване на престъпни практики в областта на ядрената индустрия. С Георги Котев разговаряме в навечерието на първия у нас референдум след 1989 г., посветен на развитието на ядрената енергетика в България.

Г-н Котев, вие сте един от най-яростните противници на проекта "Белене". Защо?

Аз съм против ядрената индустрия в световен мащаб въобще - против "Козлодуй", „Фукушима", „Черна гора" и която решите централа по света. Най-добрият вариант за хората е всичките 430 реактора, които работят в света, да затворят едновременно.

Кой мотив натежава за вас - здравословният или икономическият? 

И двата, но най-антихуманният елемент е наследството, което може да остане на десетки хиляди поколения. Никой не казва на хората, че боклукът, който се произвежда от тази индустрия - високорадиоактивните отпадъци, продукти на деление на ядреното гориво, ще трябва да се съхраняват минимум 100 000 години. Никой не може да гарантира, че през това време те няма да излязат на повърхността, да поразят природата, хората и животните. Няма друга индустрия, която да оставя такова наследство на бъдещите поколения - да плащат, за да се пазят да не бъдат убити от това, което ние ще им оставим.

Привържениците на новата ядрена централа ни зарибяват предимно с обещания за по-евтин ток. 

Предлагат безплатен обяд, но такъв няма. Няма как да е по-ниска цената. А тя ще бъде плащана от бъдещите поколения, което се крие от съвременниците - че техните внуци, правнуци ще плащат тази цена, която сега ги лъжат, че е евтина. Това са абсолютни глупости. В сметката за ток не влиза перо съхраняване на радиоактивните отпадъци, защото го разсрочват във времето и след 100 или 1000 години Народното събрание ще каже на народа - вие трябва да плащате, за да съхраняваме отпадъците, които преди 1000 години са произведени. Поставете се на тяхно място - как ще се съгласят да плащат за нещо, от което нищо не получават.

Но стана ясно, че "Белене" вече се строи, за нея са дадени милиони. Неустойките няма ли да са също толкова страшни?

Реално договор нямаме, имаме споразумение и куп анекси към него. На подписалите се, които се крият зад колективни решения на МС и на други организации като БЕХ, НЕК. Те трябва да бъдат съдени, да им се отнеме имущество, за да се компенсират частично загубите. Договорките са станали зад дебели врати, на тъмно. Даже да приемем, че сега ще платим неустойки, пак загубата ще е по-малка, отколкото ако този обект се построи и започне да произвежда ядрен боклук. Той след години трябва да се връща в България, ще бъде заровен някъде и бъдещите поколения ще трябва да се грижат да не излезе на повърхността и да ги порази.

Много се спекулира с цената на "Белене" - противниците на проекта говорят за 10 млрд. евро, социалистите пък го изчисляват наполовина по-малко.

Това е целта - да се подхвърлят числа, за да се отклонява вниманието от големия проблем. Никой не говори за боклука, който ще се произведе, защото проектът "Белене" на практика не е прекратен, а е преместен в "Козлодуй", образно казано - на 200 км срещу течението на река Дунав. Защото сега искат да се удължи живота на 5 и 6-и блок и да се построи 7-и и даже 8-и блок. 5-и и 6-и блок ще работят по 30 години образно на блок, 7-и ще работи 60 години и сумарно се получават 120 години. За този период ще се произведе около 150 тона нов високорадиоактивен и дълго живеещ продукт. И никой не казва къде ще се съхранява, колко дълго, колко ще струва, кой ще плаща масрафа. Затова политиците си играят сценки и ни размахват различни числа.

След всички спектакли - ще се строи ли в крайна сметка "Белене"?

Според мен "Белене" категорично никога няма да се строи - няма икономическа основа, нито икономическа логика. Това е абсурд. Въпросът е дали ще се строи 7-и блок. Там процедурите вече са започнали и даже се харчат милиони. Доколкото знам от изпълнителния директор на "Козлодуй" - 1,5 милиона вече са дадени, за да търси площадка къде да се построи 7-и блок, около 2,5 милиона са дадени и на българо-испански консорциум, който е анонимен, за да изготвят оценка за въздействие на околната среда. Т.е. има "усвояване" на пари, но дълбоко се съмнявам, че 7-и блок ще бъде построен и пуснат в експлоатация.

А къде се съхраняват отпадъците от АЕЦ "Козлодуй", нали сте работили там 18 години?

В момента горивото изгаря в реакторите, стои 5-6 години в басейни близо до реакторите, за да се охлади и намали активността си. До 2008 г., докато работех там, се товареше на контейнери и се изпращаше в Русия. То ще стои там няколко години, от него ще се отделят продуктите на деление, които са около 5% от масата на цялото гориво, ще бъдат остъклени, но един ден ще започнат да се връщат в България. За целта тук трябва да сме построили дълбоко подземно хранилище, каквото строи Финландия - огромно и много скъпо съоръжение. Та ние трябва да заровим отпадъците дълбоко в земята, да запечатаме хранилището и след това всеки ден да ходим на църква и да се молим в близките 100 000 години някой да не го отвори и да няма природни бедствия като земетръс или вулкан и тази радиоактивност да излезе на повърхността и да порази практически целия български народ.

Основно от СДС говорят за опасността от земетръсната площадка, на която трябва да се строи "Белене".

Да, по сценарий на тях им е определено да пеят този рефрен, но същите сини и тъмносини, като Матросов на амбразурата защитават удължаването на живота на 5-и и 6-и блок и строителството на 7-и и 8-и блок. Пратих въпроси към Инициативния комитет - дали са съгласни да приемат 10 тона радиоактивен и дълго живеещ продукт в собствения си двор, но не ми отговориха.

Вие сте атомен физик, работили сте в АЕЦ "Козлодуй", а сте толкова яростен противник на ядрената енергетика.

Дипломата ми е наистина на инженер-физик по специалността атомни и електрически централи. Да, звучи парадоксално, но аз попаднах на криминално престъпление в АЕЦ "Козлодуй" - между 2004 -2008 година, като открих, че се провежда експеримент с рециклирано ядрено гориво, а АЕЦ нямаше идеята да използва такова гориво. Освен това би трябвало експериментаторът да плаща, а не ние да си плащаме. Като попаднах на това и не намерих разбиране нито от институциите в България, нито в Европа, започнах да разпитвам в цялата индустрия, стигнах до извода, че тя е антихуманна и античовешка.

Т.е. вие искате и АЕЦ "Козлодуй" да бъде затворен? 

Да, и „Козлодуй". Всяка атомна централа по света трябва да бъде затворена.

Няма ли това да доведе икономическа катастрофа?

Не, защото реалният дял на производството на електроенергия от атомни централи в света е от порядъка на 15-16%. Те много бързо ще се усвоят от алтернативни източни. В световен мащаб бумът на възобновяемите енергийни източници е огромен и продължава да се разраства.

Вие ще отидете ли на референдума да гласувате?

Не, изключено. Референдумът е предрешен и не решава нищо. Хората не могат или не искат да разберат истината, защото не искат да мислят за 100-200-1000 години напред какво ще оставим на България. Ще оставим смърт. Ядрените реактори произвеждат само смърт.

Навредила ли е АЕЦ "Козлодуй" на здравето на хората в района?

Със сигурност, но статистика няма никъде. Има разследване на научни екипи, че броят на децата, болни от левкемия, се увеличава 3 пъти в районите, в близост до атомните централи. Има изследвания за заразяване на почви, води. Ядрената мафия полага огромни усилия тези неща да се крият.

Но има държави, които продължават да строят атомни централи.

В Япония, след "Фукушима", от 54 реактора вече работят само 2. Франция и САЩ са водещите в ядрената енергетика. От 430 реактора в света 103 са американски, 58 са френски. Със сигурност знам, че Франция от средата на 90- те години изнася отработена ядрено гориво в Русия. Това дълги години беше незаконно, но преди година и половина Европейският парламент с огромно мнозинство легализира това престъпление.

А САЩ изнасят ли ядрените си отпадъци?

Подозирам, че също изнасят, но нямам 100% доказателства за това.




Категория: Изкуство
Прочетен: 2771 Коментари: 0 Гласове: 4
Последна промяна: 28.01.2013 14:53
Привет, любящи ! Искате ли да видите човечеството на Земята през очите на извънземните ? Ето, заповядайте, този филм дава такава възможност, ще ви бъде интересно, забавно и поучително ! Обичам ви !
Категория: Изкуство
Прочетен: 5640 Коментари: 2 Гласове: 3
Последна промяна: 24.01.2013 15:17
Мили и любящи, това е филм разкриващ истини, отварящ очите и събуждащ съзнанието ни от дълбокия сън на гигантската илюзия. Направен е и поднесен с дълбока любов и искрена загриженост за всеки един човек и за цялото човечество, за съдбата на планетата Земя. Горещо ви го препоръчвам, с най-добрите си чувства, надежди и пожелания за освобождаване, радост и удовлетворение във всяка една душа ! Обичам ви !
Категория: Изкуство
Прочетен: 3160 Коментари: 1 Гласове: 5
Последна промяна: 21.01.2013 08:59
Търсене

За този блог
Автор: delianaangel
Категория: Изкуство
Прочетен: 3178949
Постинги: 1238
Коментари: 995
Гласове: 3885
Архив
Календар
«  Януари, 2013  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031