Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2013 12:18 - Кратка зимна разходка в Пратера(Виена)
Автор: travell Категория: Туризъм   
Прочетен: 5873 Коментари: 4 Гласове:
11

Последна промяна: 23.01.2013 18:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Всяка година в България, падне ли първия сняг чуваме едно и също: зимата ни изненада! Независимо кога се случва това , края на октомври или февруари все сме изненадани, като че за първи път пада сняг. Сега точно беше момента, разхождайки се във Пратера /Виена/ да видим дали снега може и други да изненада, не само нас. По принцип знаем че лятото е момента за разходка във виенския парк , но и зимата не би трябвало да се скучае там. Цял ден днес вали сняг, не много но достатъчно да натрупа бавно и спокойно. Още на влизане някак си всичко беше като на забавен каданс, почти никакви хора дето се казва на чист български: паднала е бомба. Виена е един от европейските градове с най-голяма туристическа посещаемост ,но днес явно никой нямаше желание за разходки. Прочутото виенско колело работеше но и то всякаш да подвърди първоначалното впечатление всякаш бе замръзнало. Доста по-различно изглеждаше от снимките публикувани в туристическите проспекти и по пощенските картички.

image

Дори музеят на мадам Тюсо, сякаш той самия беше от восък,  а не само фигурите вътре:

image

Бързаха служителите на общината с едни малки камиончета да почистят. Все пак снегът не спираше да вали и на места не можеше да се минава.

image

Продължаваме разходката нататък по улица „Първи май“. Така се казва една от основните улици в парка, за разлика от БГ тук никой няма проблеми с това, първи май си е ден на труда. Мъча се да се сетя къде в София е улица 1 май, но не мога, има ли такава въобще?  Колкото по навътре влизаме толкова по безлюдно става. Дори и малкото хора които отначало можеха да се видят вече ги няма. Достигаме до една въртележка висока около 120 метра, разбира се не работи. Че кой ще иска да се върти на такава височина по това време, все пак е минус 2 градуса. Стоейки така безмълвно, люлките приличаха на огромни бесилки, беше си направо като за филм на ужасите. 

Cimage

Няма да губим много време тук, отиваме към централната алея, там като че е по-оживено.   Пътят до там на места не беше изчистен. Тези с камиончетата доста работа имаха.

image

На централната алея вече можеше да се види всичко. Хора тичащи по къси гащета по това време или такива които се опитваха да карат колело при близо половин метров сняг

image

Най-интересно ми беше, че докато си се разхождаш покрай теб минават и хора със ски. Те си бяха най-добре, защо да ходат чак до Алпите и във Виена явно може да си се карат ски ,а и се предвижваш доста по бързо от другите. Не мога да си представя как разхождайки се в Борисовата градина примерно покрай мен профучават скиори. Но тук всеки си живее живота както му харесва, няма задръжки като у нас. Приличаха ми на биатлонисти , които са си забравили пушките.

 


image

Така лека полека стигнахме до езерце, което не беше замръзнало изцяло и в незамръзналата му част се бяха скупчили различни пернати животинки: патици , чайки, малки лебеди ,които още не бяха побелели...

image

Около езерцето  тук там имаше хора, явно чудейки се и те накъде да хванат. На излизане минахме покрай игрище за плажен волейбол. Пясък разбирасе не се виждаше, вече беше покрито с около половин метър сняг.

image

Трябваше да се замени табелата със SNOW Volleyball !

 Oще малко ходене и излизаме, вече виждам края на парка.
image

Не след дълго се озоваваме на една от страничните улички. Самотно такси кара със скорост не повече от 20км/ч, явно го е страх да не излезе от пътя. На снимката също така се вижда и плакат за изложбата посветена на голите мъжки тела в "Leopold Museum". Някак си се откроява и няма как да не ти привлече вниманието: на фона на снега, трима голи футболиста.

image

Сега вече вън от Пратера като се замисля, спокойно мога да кажа: зимата ги изненада ! Явно не само в БГ зимата може да изненадва...



Тагове:   Виена,   Пратер,   зима,   разходка,


Гласувай:
11



1. mar866 - ...
22.01.2013 14:14
снегът изненадва всички, независимо къде живеят, но само ние, българите, мрънкаме - другите грабват лопатите...

ето как ни изненада и нас:)

http://www.youtube.com/watch?v=BJMi_634mAU

цитирай
2. travell - да,
22.01.2013 15:54
Решаващо е на кой колко време му трябва, да реагира след изненадата. Там го правят доста по-бързо от нас
цитирай
3. mariniki - благодаря ...
25.01.2013 20:14
за красивата снежна разходка...
а снегът си е сняг... облича в бяло и чернотията...
цитирай
4. megafon - Красота,
24.02.2013 23:02
истинска красота.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: travell
Категория: Регионални
Прочетен: 629986
Постинги: 122
Коментари: 775
Гласове: 2360
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930