Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2018 14:22 - Стрелата на времето и алгоритмите
Автор: hamlet6op Категория: Технологии   
Прочетен: 793 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 22.06.2018 14:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
             Бъдещето се превръща в настояще, а в следващия момент в минало. Това е стрелата на времето. Миналото е строго определено и конкретно. Бъдещето е многовариантно и неопределено. Избора на конкретен вариант от бъдещето се извършва в настояще време и го превръща в действителност. Този избор се нарича живот. Действителността е конкретна информация под формата на материя или минало събитие съхранена като енергийна структура. Всъщност материята и тя е енергийна структура. Този извод следва от знаменитата формула на Айнщайн за връзката  между материя и енергия.

            Честа спекулация е, че може би е възможно пътешествие във времето тоест обръщане стрелата на времето. Този извод следвал от математическите формули описващи физическите взаимодействия. В тях нямало доказателство за еднопосочността на физичните процеси.

             Промяна на миналото би довела до нарушаване на причинно-следствените връзки, логиката на взаимодействие между  различните физични обекти и нарушаване на континиума на пространството.

            Всички процеси които стават във вселената следват някакъв определен алгоритъм. Това е причината процесите да се подчиняват и определят чрез формули.

            Разбира се съществуват и системи в състояние на хаос. При тях крайния резултат привидно зависи от случайно събитие. Но зад случайното събитие стои логическо определени причини. Просто алгоритъма, който следват тези системи е твърде сложен и разклонен. Така хаоса може да се охарактеризира като сложен ред.

            Да се промени посоката на стрелата на времето би означавало съответния алгоритъм управляващ даден процес да се проиграе в обратна посока. Това ще противоречи на самата логика на всяка стъпка от алгоритъма имаща строго определени вход и изходи.  

            Пример за невъзможност за обръщане на стрелата на времето са точно системите в състояние на привиден хаос. Така взривен или счупен обект не може да бъде възстановен защото алгоритъма които определя събитието е много разклонен и сложен.

            Съществуват и алгоритми симетрични спрямо входа и изхода. Пример са такива алгоритми са процесите на люлеене или трептене около дадена точка. Входа и изхода си разменят местата и се получават зацикляне.

            Зациклените или повтарящите се процеси създават действителността.  Така света изглежда повтарящ се, сигурен и познаваем.

            Дори “елементарните” частици на материята не са елементарни, а са сложни алгоритми от зациклена информация. Наличието и движението на тази информация в съответната частица определя и нейните параметри, който я характеризират еднозначно.

             По определение енергията е количествена измерение на  способността на материята да извършва работа, тоест да променя действителността.

             При сега съществуващата теория за създаване на вселената тя е вследствие на големия взрив. В началото не е съществувала материя а само огромно количество енергия. Но тя е по определение способност за извършване на работа.

             След като не е съществувала материя, какво е това което е структурирало вселената?

            Съществувало е много сложен алгоритъм тоест много информация и друга вселена майка, където тя е била създадена и съхранена. Нова  вселена е създало и човечеството под формата на  свързани компютри в световна мрежа.

            Приемем ли съществуването на вселена майка тоест мега вселена,  трябва да приемем и съществуване на друго пространство носител на информацията за нашата вселена. Наличието на пространство извън познатото ни означава че информацията може да съществува независимо и извън физическото пространство на нашата вселена.

             Квантовите физици допускат спонтанно поява на виртуални частици във вакуума тоест поява на информация от нищото.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hamlet6op
Категория: Забавление
Прочетен: 188883
Постинги: 83
Коментари: 120
Гласове: 323
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031