Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2016 10:17 - Социалните мрежи и ехо-камерите
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 3615 Коментари: 2 Гласове:
20

Последна промяна: 08.01.2016 10:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Екип изследователи от няколко института в Италия и един от САЩ са открили свидетелства, които подсказват, че потребителите на Интернет следват модел на поведение, който се наблюдава и при другите медии, по отношение на това по какъв начин търсят и си набавят нужната информация. В своя разработка, учените описват как са анализирали данни от Фейсбук и са открили примери за формирането на повeдение тип "ехо-камера".

image
Отдавна е известно, че мнозина предпочитат да ограничават излагането си на новинарски източници, които предлагат информация, противоречаща на собствените им схващания. Същевременно, хората биват привличани от източници, които те намират за подходящи на техния собствен мироглед и които подсилват личните им убеждения. А когато множество хора постъпят по сходен начин и използват сходни източници, се получава така нареченият ефект на ехо-камерата. Изследователите са установили, че същият модел на консумиране на информация важи и за социалните мрежи - особено Фейсбук.

Учените са използвали публично достъпното приложение Facebook Graph, което предоставя данни за съдържанието, което интернет потребителите предпочитат, и са го разделили на категории като например теории на конспирацията и научни новини. Също така, те са използвали масив данни, за да опишат така наречените "тролски сайтове", т.е. секциите с коментарите, които потребителите оставят под постингите на своите Фейсбук приятели. И двата масива информация са били набавени за периода между 2010 и 2014 г. След това екипът ги е анализирал и така се е откроил познатият модел на поведение.

Заключението им е, че съществуват свидетелства, че потребителите на Фейсбук действително са склонни да формират ехо-камери, или клубове по сходни интереси, като се капсулират в тесни кръгове от хора, които споделят техните възгледи и затварят съзнанието си за всякакви гледни точки, които не съответстват на убежденията им. Според изследователите, подобни практики обясняват и такива странни явления като широко разпространеното отричане на всякакви научни данни за промените в климата, или пък небезизвестният случай "Джейд Хелм 15", при който параноично настроени конспиративни теоретици са предизвикали паника, като са разтръбили, че редовни военни учения, едновременно протекли в няколко района на САЩ, са били знак за предстояща гражданска война.

Учените дават и няколко насоки за справяне с този проблем. Като начало, за предпочитане е да се получи достъп до такива ехо-камери чрез разпространяване на вярна и проверена информация сред възможно най-широка аудитория, вместо да се опитва инфилтриране на по-тесни и сплотени кръгове. Те също посочват, че се наблюдава известен положителен резултат от тактиката на закупуване на рекламно място с цел разпространяването на научно проверени послания, които да подействат като противотежест на бълваните из Интернет неистини, конспиративни теории и шарлатании.

Източник: Phys.org

[Още по темата Псевдонауки]

[Политика на модерация]





Гласувай:
20



1. panazea - Добрутро на учените !
08.01.2016 11:11
Те сега се сетили , че всичко , което се пише е пропаганда ! Хе хе ! Още по време на Войната е трябвало да се слуша само Българско радио или немско , а който си е разпечатвал радиото са го арестували ! Ха ха ! След това пък се слушаше само Говорит Москва !
Цялото познание ние носим в себе си ! Затова външното въздействие само ни напомня за нещо забравено. Нашата интуиция ни помага да се оправяме в този свят на лъжи. Всички медии са платени . За да насочват приматите в една или друга посока . Нооооооооооооо , ако човек седне спокойно и разсъждава , ще види движението на потоците пари , интересите на този и онзи , коварството в уж случайните събития . Злодеи , скрили се зад прекрасни каузи . Ще види цялата Вселена как я изкривяват като в криво огледало .
Нормално е тогава да търси съмишленици по цялата земя. Интернета не е зло . Това е израза на онези невидими връзки ,с които ние сме свързани . Сега народите имат страхотна сила , да обменят информация и да реагират за секунди . И местната цензура е безсилна да се справи с тези милиони . Затова измислят ТТИП , СОПА , за да запушат ни устата . Но духът от бутилката го изпуснаха. Никога по-рано не е имало такова грандиозно обединение на хората .
цитирай
2. asthfghl - 1.
08.01.2016 13:30
> Нашата интуиция ни помага да се оправяме в този свят на лъжи

Интуицията, сама по себе си, помага само до един момент. След това тя се превръща по-скоро в пречка пред рационалното мислене и ефективното функциониране в обществото.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4297789
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив