Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2018 09:23 - не си правете Идоли!
Автор: codetroina Категория: Музика   
Прочетен: 4455 Коментари: 14 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 


     Днес, отново имало.. хр.Празник..
     на ..що ли?
     ЧУдя се , и се мая..
     защо народеца така ..люби лъжите, и блудкавите  "ангелски" приказки...
      
ЗАБЛУДАТА НЮ ЕЙДЖ 07.10.2017

д-р А. Тонева

Ню Ейдж (на български „Нова Епоха“) е явление в съвременния свят, което според мнозина християни напълно отговаря на пророкуваната от библията една световна религия при идването на Антихрист в края на дните. Дали това е така, аз поне не знам, но след като започнах да се занимавам малко по-задълбочено с това какво представлява това движение, се убедих , че то най-малкото подготвя хората за такава религия. Между другото никак не е лесно да се изясни какво точно е Ню ейдж. Мнозинството изследователи го определят като религиозно движение, за разлика от тях мнозинството от самите ню ейджъри отричат да са религия, предпочитат да наричат себе си „духовни“ и „търсещи“.

И така – какво е Ню ейдж? Въпреки че като име и като масово разпространение то е известно едва от няколко десетилетия, неговата същност е западен езотеризъм, а той има корени още в късната античност на южна Европа. Без да навлизаме в дълбочина и да стигаме чак толкова далеч (все пак това е просто една кратка статия по въпроса, предназначена за широка публика), е неизбежно да започнем с малко исторически данни. След ерата на Просвещението, през 18-ти век, в Европа се появява езотерично движение, наречено от учените окултизъм и именно чрез окултизма се сформира светогледът, от който в бъдеще ще се роди Ню ейдж. Не бива да пропуснем да отбележим някои значими негови предтечи в тази епоха, като например шведския мистик Сведенборг, който обявил, че комуникира с ангели, демони и духове, както и известния немски хипнотизатор Месмер. От тях двамата било вдъхновено и религиозното движение в САЩ спиритуализъм, пряк предшественик на Ню ейдж – особено в това, че отхвърляло християнството и се облягало на контакт с духове. В края на 19-ти век в САЩ се появява Теософското общество – окултна група, основана от рускинята Елена Блаватска, което също е важен идеен извор на движението. Някои считат, че самото начало на Ню ейдж поставя третата поред председателка на теософското общество след Блаватска – Алис Бейли, която като медиум получавала послания от т. нар. „учители на мъдростта“ и така бил обявен „план за нов световен ред“. Като се прибави и фактът, че в края на 19-ти век индуизмът вече е познат в САЩ, то може определено да се каже, че по това време са били налични повечето от основните вярвания на Ню ейдж. Те били популяризирани през следващите десетилетия, в тази връзка могат да бъдат споменати две известни имена – на Едгар Кейси и на психолога Карл Юнг. Много пряк предшественик на Ню ейдж са НЛО култовете през 1950-те години, които вярвали, че започва нова ера, която ще бъде предизвикана от контакт с извънземни. Най-важното десетилетие за формирането на Ню ейдж обаче са 60-те години на 20-ти век – времето на контракултурата и хипитата, като именно бивши хипита стават първите ню ейджъри. През това десетилетие се появява цяла плеяда нови религиозни течения в САЩ, от които възниква движението – Трансцедентална медитация, Зен центърът в Сан Франциско, Църквата на всички светове, Църквата на Сатана и др. И така, „официалното“ раждане на движението Ню ейдж се случва в началото на 70-те години, а напълно се оформя през 80-те. Трябва да се отбележи, че вместо „ню ейдж“ се употребяват широко и други термини, а именно: „Зелени“, „Алтернативни“, „Духовни“.

Движенията Ню ейдж имат голямо разнообразие от вярвания, но ние ще разгледаме най-общите и типичните. Първо да започнем оттам, че като правило те приемат, че има божествена сила, която за тях е по-скоро неперсонифицирана „енергия“, като освен с това име я наричат още „океан на единство“, „жизнена сила“, „разум“, „вселенски принцип“ и др. Силен акцент в тази връзка има представата им, че всичко съществуващо е тясно свързано в едно цяло – т. нар. „холизъм“ (цялостност) – в тази „енергия“ и че самите хора са божествени в същността си. Това е основанието им, за да отхвърлят идеята за добро и зло. Злото не съществува, има само нарушен баланс на естествени и нормални в същността си сили. Като следствие от това разбиране се отхвърля самата същност на християнството – грях не съществува, спасител е излишен. Ню ейджърите определено се чувстват комфортно в свободата да нямат морални ограничения, още повече, че в техните среди е неприемливо критикуването на другите и моралното отсъждане за човешките постъпки. Вярвайки в кармичното прераждане, те приемат, че настоящата съдба, която има човек, е следствие на предишните му животи, така че не се разстройват, ако видят някой човек със злочест живот – той просто така си е постлал в предишния. Изобщо един ню ейджър избягва да се разстройва, най-важно е неговото собствено благосъстояние, а позитивното мислене е от първостепенна важност в учението. За тази цел има и специални методи – повтаряне на мантри, словесно изричане на позитивно очакване, медитиране с виждане на бяла светлина и др. Много ключово е разбирането, че човек има божествена същност и съответно възможността му да се свързва с тази същност. Ето как описва това една от най-запалените проповеднички на движението – актрисата Шърли Маклейн (между другото голямата част от последователите – около 2/3-ти, са жени, жени са и основните контактъорки с духове):
 

„Човек е съществувал от началото на времето и пространството… Човекът е сътворец на космоса заедно с Бога… Ние сме забравили, че сме божествени. Никога не трябва да се покланяш на някого или на нещо, освен на себе си, тъй като ти си Бог. Да обичаш себе си означава да обичаш Бога…“ (из книгата „ Опасно положение“).

Това твърде много напомня за лъжата, с която змията примамва Адам и Ева в рая –„ Ще бъдете като богове!“, направо си е същото. А някои от най-изявените водачи на движението, като Дейвид Спенглър например, изобщо не крият кой е истинският им вдъхновител. Ето какво казва Спенглър още през 1978 год:

„Денница (Луцифер) действа вътре във всеки от нас, за да ни доведе до цялостност. В процеса на движението ни към новата епоха – епоха на цялостността на човека, всеки един от нас по някакъв начин стига до точката, която аз наричам сатанинско посвещение. Това е една особена врата и индивидът трябва да мине през нея, ако иска напълно да достигне явяването на светлината и собствената си цялостност…“.

За това на кого служат ню ейджърите става съвсем ясно и от отношението им към личността на Господа Исуса Христа. За тях той е просто човек, който е постигнал много в осъзнаването на божествената си страна, с други думи – човек, който си е повярвал.

следва..в  коменти..

 




Гласувай:
9


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. codetroina - свалете маските, мили хора..НЕ се страхувайте от..сенки.
08.11.2018 09:23
Самият термин Ню ейдж – нова епоха, отразява вярването в астрологията и съответно настъпващата ера на Водолея (събитие, което според някои астролози е настъпило през 1967 г., според други – през 1987 г.). Епохата на Водолея идва да замени предходната ера – на Рибите, свързана с християнството, която според тях е една епоха на духовен упадък и деградация. Както можете да се досетите, влизането в новата епоха направо означава отмиране и край на християнството. Новата ера на Водолея, която сега настъпвала, щяла да бъде ера на хармонията, цялостността и благоденствието, някои от тях я наричат „ера на светлината“. Не можем да не отбележим и това, че в средите им има очакване и на духовен водач, нов „божествен учител“ на човечеството, това щял да е новият „Христос“, наричан Мейтрея! И наистина Луцифер означава „разпръскващ светлина“, и наистина е пророкувано идването на Антихрист! А за да е мерзостта пълна, ню ейджърите вярват, че могат да допринесат за по-бързото развитие на събитията, като медитират, осъществяват контакт с духове и така получат подкрепата на висши духовни сили. Всичко изредено показва на нас, християните, че се подготвя почвата за идването на Антихрист на земята и действията вече дори не са прикрити, маските се свалят.
цитирай
2. codetroina - pastir.org/zabludata-nyu-eydzh/...
08.11.2018 09:29
Освен че ерата на християнството се представя като ера на духовна деградация, типично за ню ейджърите е вярването , че тази ера на упадък е сменила една страхотна предишна антична ера – един „златен век на човечеството“ с върховно развити прекрасни общества, които те свързват с различни митични изчезнали континенти – Лемурия, Атлантида и др., но също и с Древен Египет. Религиозните вярвания през това светло минало били истинското откровение за Бога, това е древната премъдрост, която те се опитват да преоткрият. Много известен пропагандатор на тези идеи е споменатият вече Едгар Кейси. В тази връзка е уместно да се спомене и отношението на Ню ейдж изобщо към науката – то е меко казано странно. Претенцията е „да се развие науката на нов, по-висш етап“, като се слее с мистиката. Думите „наука“ и „нов научен подход“ (без съмнение всъщност окултни практики) са много често употребявани в ню ейдж. Както се вижда обаче, например по отношение на историята, представите им са толкова неадекватни спрямо реалната историография, че в най-добрия случай действителността е преплетена с митове, като твърде често изцяло се касае за митове. Подобно е положението и с другия важен приоритет в учението им – лекуването. Основно направление в ню ейдж е вярването в лечение с алтернативни методи – те са многобройни, ще споменем само най-популярните като акупунктура, масажиране на „точки“, хомеопатия, лечение с хранене, лечение с кристали (много модерно в момента), ароматерапия и още много други. Това обаче, което ги обединява всичките, е че нямат нищо общо с медицината и с науката. Нещо повече, те са сочени в медицинската литература като типични примери за псевдонаука, а дефиницията на псевдонаука е: вярване, което се представя за наука. Просто усещам колко изненадани са някои, хора като прочитат това изречение, толкова са пропили идеите на ню ейдж обществото.

Друго много важно направление по отношение на изцеляване и просперитет в ню ейдж е движението Човешки Потенциал / проследете
цитирай
3. codetroina - прочетете още..
08.11.2018 09:41
"Светът на Символите", Хр. Енев, 2003 г

а, най ми е "любимо", когато..т.н.вярващи..
се молят, коленичат, и..пАрдят..
а, творят всеки ден..лъжи ,измами, лукавство,и потайни отстъпления..
ехидни твари..не лъжете Себе си...
нали, прекален Светец, и Богу не е драг..
бъдете изрядни в мислите, делата, и ..блогуването си..
усмивки...


цитирай
4. milady - още по-опасно става..
08.11.2018 09:50
когато се забъркат Йога, Окултизъм, Православие
и Ню-Ейдж-а/ по-горе.. унищожителен коктейл..
тази каша..е толкова хлъзгава, опасна, коварна..
може да обърка и доста "образован" народ..
каквото и да означава това, последното..
минала съм през ситото.. затова дръзвам, да споделям..
Бъдете Себе си!
вие сте Алфата и Омегата на Творението..
другото е от лукавого/нарочно го пиша с малки букви..
цитирай
5. troina - поради това, се осмелявам да пиша още тук..
08.11.2018 10:02
Интернет е пълен с Измами..
и със зомбиран народ, който очаква Спасение, откъде ли не..
само и само , не от Себе си../може би, ще запитате..
м-у другото, имам вече около 40г стаж..
и, даже поработвам по 4 ч, скука ми е ,инак.
и си мисля..че нищо, кой знае какво не съм направила..
нооо, успях да победя Себе си/ това бе най трудното..
15г Духовна БОРБА, ВСЕКИ ДЕН И ВСЕКИ ЧАС.. със Себе си..
вие сте, благодаря за прочита..

цитирай
6. ednalady - не е достатъчно, да четем..
08.11.2018 10:12
най'важно е, да се накараме, да четем това,
което не ни се чете/или, прави, респ..
м-у другото Дънов е също Окултист, както и баба ви ванга,
практикуваща вещерка/ брухо
Как иначе, ще ви оберат паричките..от книжки, семинари, спиритуалистични сесии..и прочее забъркан бълвоч.. ТиймБилдинги на теферич, или на ..лукс-яхти..
Лозето не ще Молитва, делке ле, иска Мотика..
цитирай
7. milady - ednaeva.blog.bg/izkustvo/2017/08/20/greha.1562888
08.11.2018 10:20
Tемата за "греха" и т.н. лош Змей, Луцифер..
има Го и в Битие, измамил Адама и Евата /му/ сътворена от реброто му..
сложен казус, мдам.....
имам Въпрос за напреднали..
къде е тук ..Греха?!!

надали, има друг жив пищещ, така жестоко преследван..като моя милост
Рабиня Юлия, с 11 Бан-а...

цитирай
8. troina - ако, понеча да спомена..
08.11.2018 10:36
най- лукавите събратя, и сестри отново..
ще ме..баносат ,скоро..
не знаех..че, имам такава дебела глава..и силно Сърце..
басси и Мисията, тежи ми вече, признавам..
цитирай
9. codetroina - жалко...НИЕ ПОТЪВАМЕ В СИНТАКСИСА..
08.11.2018 11:02

и забравяме, че има и друг синтаксис /К К
който , също е окултист, но поне е честен..
пред вас, пред Света и..пред Себе си..
многоо съм писала по Темата..
проста е, но ужасно трудна за изпълнение..
....когато измервателните прибори, сочат нулата,
тогава , започва Вашият ист.живот..
смеете ли, да скочите в празното?
цитирай
10. milady - Окултизъм е..Наука за тайното/ occult...
08.11.2018 11:18
т.е за посветени, търсещи духовно поЗнание за Нещата и Вселената..
да не се бърка с..магии,врачки, спиритуализъм и прочее..-изми..
цитирай
11. blackpredator - Ъ?!!
08.11.2018 11:41
докъде води менопаузата..
препоръчвам Тай Чи и Чи Гонг
цитирай
12. troina - правете..любофф..любоффф...и офф офф офф..
08.11.2018 12:02
а не..онлайн-онанизъм..хъм хъм..хъм..

Re: Ъ?
хеле..тозз с пеперудата Му..
и онзи ..тра ла ла..то..
избиваш рибата..черен..
възбуждаш ме..
към ..палавини..а, не Тай чи..
аре..драпай..яко...
Изпратено: 11:59 От: troina
цитирай
13. codetroina - Благодаря,Ред, велико попадение, скъпа Уич...
08.11.2018 15:31

"...Искам да вдигна
тост за Бог,
който е навсякъде.
По улиците и площадите,
на тази маса
и в това вино.
На всеки кръстопът
и на всички
градски порти.
В бижутата на красавиците
и в хорското богохулство.
В камбанариите,
манастирите,
в свещените проповеди
и в детските молитви...
И на празниците на възрастните.
В заветите,
в присъдите
на съдиите
и в страха.
В ръцете
на артистите,
в раждането
и изоставянето
на деца.
В постелите на умиращите,
в болничните легла,
и в гилотината
за екзекуции.
В молитвите
на бедните
и в щедростта
на богатите.

......
цитирай
14. troina - Гонга на..бабаНеделла. на мен..може и..Кама Сутра..безконтактен масаж
08.11.2018 15:52
blackpredator написа:
докъде води менопаузата..
препоръчвам Тай Чи и Чи Гонг

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: codetroina
Категория: Музика
Прочетен: 425976
Постинги: 139
Коментари: 1426
Гласове: 682
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031