Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2019 10:04 - Уникално място с уникални находки
Автор: delianaangel Категория: Изкуство   
Прочетен: 562 Коментари: 1 Гласове:
8

Последна промяна: 26.05.2019 10:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Уникално място с уникални находки и прекрасни хора, които лично са ги спасили от машините, работещи за нова магистрала. Любов и Благодарност! image

адрес на музея: град Чирпан улица "Янко Иванов" №4
Музей "Гема-Свят" проследява флората, фауната и човешката история на Чирпанските земи. Музеят е на два етажа и отвори врати на 04. 09. 2017 г. В настоящата експозиция могат да се видят палеонтологични и археологически експонати събирани единствено от територията на Чирпанския край.
Като въведение към фосилните експонати са изложени минерали, кристали, в това число полускъпоценни и скъпоценни камъни, железни руди, фрагменти от метеорити, както и следа от мълния поднала върху глинеста основа.

Най ранните палеонтологични експонати са от времето на Карбона (360-285 милиона г.). Представени са: скелет на риба, части от крокодил с размер около 1 м, различни растителни отпечатъци, като пъпки, семена и др.

Хронологически е проследено времето, когато Българските земи са били дъно на океан (т. н. океан Тетис). Това обхваща периодите Юра и Креда. Експонирани са в голямо разнообразие - морски миди, охлюви, червеи, морски таралежи, корали, морски лилии и др. Особен итерес представляват фосилизираните мекотели като медузи, октопод и сепия. Океанът се е оттеглил преди около 66 милиона г.

От времето на Миоцена (24-5 милиона г.) са основната част от представените фосили. Изложени са голямо разнообразие от черепи на антилопи и газели (някои от които са с фосилизирани мозъци), кости, зъби, челюсти от х
иппариони (трипръстия прародител на съвременния кон), носорози, жирафи, ленивци, костенурки и свине. Хищниците са представени от саблезъбия тигър, хиената, мечката и други дребни месоядни. От хоботните животни могат да се видят останки от няколко вида мастодонти както и дейнотериум. Черепът на дейнотериума, изложен в този музей, е четвъртият намерен в света. С размерите си той е един от най-големите и най-добре запазеният череп. Бивните му зъби са 130 см, което ги прави най-дългите намерени досега.

През същия период се появяват и първите хоминиди. В музея е изложен зъб на хоминид от рода Грекопитек (който ние за по кратко наричаме Чирпанопитек), живял преди около 7 милиона г.

Палеонтологическата експозиция е допълнена от голям брой вкаменени дървесни видове, отпечатъци от растения, речни миди и др.

За една по-цялостна представа за отминалото времето и историята на Чирпанския край, хронологически са проследени и периодите свързани с човешко присъствие: палеолит, неолит, халколит, бронзова епоха, трако-римски период, и средновековие с характерните за тези времена артефакти.

На последно място са изложени и картини от български художници, представящи селския бит и труд на хората.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНТАКТ
Обаждане 088 605 0774

m.me/gemmaworld страница относно месинджър псевдоними
gemma_world@mail.bg

https://museum-of-paleontology-gema-world.business.site
Допълнителна информация

В настоящата експозиция могат да се видят палеонтологични и археологически експонати от времето между 360 милиона години до XIV век сл.Хр.

Палеонтологичен Музей "Гема - Свят"" /
Museum of Palentology 
адрес: град Чирпан улица "Янко Иванов" №4

image



image

image



Гласувай:
8


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. krumbelosvet - Поздравления
26.05.2019 23:46
Възхищавам се от хората, които са направили това чудо.
Благодарност за авторката.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: delianaangel
Категория: Изкуство
Прочетен: 3192754
Постинги: 1238
Коментари: 995
Гласове: 3886
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930