Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Който дава Светлина, никога не остава на тъмно!
Автор: delianaangel Категория: Изкуство
Прочетен: 3201714 Постинги: 1238 Коментари: 995
Постинги в блога от 13.02.2012 г.


 

ЕЛОХИМ ХАХАРЕЦ

 

ПОВЕЛЯТА НА ВРЕМЕТО

( записано на 10.02.2012 г.  от Радея  )

 

Вие хората, имате една мъдрост, която твърди, че човек се учи докато е жив. Тези думи казват една истина, но тя е истина само за някои, за тези, които действително търсят поука от всяко нещо, което се случва с тях. Голяма част от хората не обръщат никакво внимание на начина, по който живеят. Това, което става с тях е низ от случки, които не оставят трайна следа в съзнанието им. Повърхностното отношение към живота оформя две крайни мнения: животът е  забавление и животът е несигурен и мъчителен път в този свят. И двете не са верни, и двете мнения са далече от истината. А за човека истината е една: Животът е средство за усъвършенстване на личността. Чрез дейния, съзнателен живот, човек добива знанията, които могат да му помогнат в неговия стремеж към усъвършенстване.      

Какво означават думите “стремеж към усъвършенстване” и какво трябва да се разбира когато се говори за усъвършенстване? А защо и кому е необходимо усъвършенстването на човешката личност ?

Стремежът към усъвършенстване е стремеж на човешкият дух за възприемане  и опознаване на Божественото знание. Човекът, който иска да усъвършенства своята личност може да си послужи най-вече със знанието, което дава светлина не само на ума, но и на душата. Знанието, което е само за ума не може да въздигне човека до нивото на Божественото знание. Ето какво имам предвид с тези думи.

Вие хората приемате за умен и знаещ, този човек, който си служи с много научна информация. Колкото повече книги е прочел или написал един човек, толкова повече неговият авторитет нараства, или щом има диплом за висше образование – той е умен. От една страна това е правилно разбиране, но не бива то да  бъде абсолютизирано. Човекът възприел само научното познание и загърбил  знанието за душата се развива едностранчиво. Такъв човек използва знанието предимно в услуга на собствената си изгода. Такива хора, които имат само знание без просветление са в състояние да използват знанието за комерсиални цели. Те търгуват с научната информация, така както зеленчукопроизводителят  търгува с произведените от него зеленчуци: на парче, или на килограм. Думата ми е за знанието  без морал, затова говоря за знание без Просветление. Най-страшно е когато у един човек се съберат знаещ Ум с непросветлена Душа. Тогава такъв човек служи предимно на властта и на парите. Затова сега в резултат на постигнатото знание и тъмнината в душите “умните, знаещи” хора започнаха да търгуват с човешки органи. Как послужи на човечеството знанието за трансплантация на органи, а как послужи знанието за възможностите на атомната енергия?  Много примери още могат да се посочат, но от това няма полза. Всички те могат да бъдат обобщени в заключението: съвременната наука в голямата си част е дехуманизирана наука. Тя не служи на Човека, още по-малко на Природата. Внедряват се в производството научни разработки, които явно са в ущърб на човешкото здраве и екологията. Ето защо говоря за Просветление. Просветлен е онзи Ум, който не само притежава знание, но познава и Нравствения закон. Чрез Него, чрез Нравствения закон, човешката личност може да върви по пътя на усъвършенстването.

Когато се говори за усъвършенстване на човешката личност трябва да се разбира работа с Божественото знание – ясно определена, напълно осъзната Духовна работа. Стремежът към усъвършенстване е стремеж за познание на Бога, на Божието проявление. В своя стремеж към усъвършенстване, човек осъзнава истината за Божието проявление и разбира, че чрез неговите нравствени дела се проявява Бог. Точно затова силата на Нравствения закон придава нов, съвършен смисъл на човешката дейност.

Всеки човек се ражда със своя определена Програма за личностно развитие, която би трябвало да изпълни в рамките на настоящия си живот. Най-добре тази Програма  може да бъде развита и осъществена чрез Божественото знание. Божествено е  знанието, което дава на човешкия Дух светлина и сила за нравствен живот. Само духовно просветленият и укрепнал човек, може да създава градивна наука, наука, която да служи на човечеството. И не само в областта на науката, но и всичко друго, което създава човек ще бъде творчески преосмислено и изградено с Любов. Затова е необходимо усъвършенстването на човешката личност, за да може в рамките на един живот, човек максимално да изпълни своята Програма за личностно развитие. Изпълнението на Програмата за личностно развитие изисква духовно просветление и усвояване на нови знания в условията на физическия свят. Едното и другото трябва да вървят заедно. В противен случай се получава едностранчивата, уродлива изява на егоистичното знание, знанието, което служи само и единствено на личния интерес.

Кому и защо е нужно усъвършенстването на човешката личност? То е нужно преди всичко и най-вече за бъдещето на човечеството. Само нравствено изградени личности могат да създадат Новия Свят. И още нещо: духовно просветления човек е деен участник в осъществяването на Божия Промисъл за изпълнение на Вселенската Програма, която предвижда Преображение на Пространството.

Усъвършенстването на личността е необходимо, за да може човечеството да постигне единение на човешката духовна сила. Ако в своето духовно израстване човек постигне разбирането, че чрез собствените му нравствени дела се проявява Бог, тогава човешкото съзнание ще се приобщи към Великото Божие Съзнание и ще може да изяви своята Божествена същност. Времето, в което се намира сега Светът, изисква усъвършенстването на човешката личност. Усъвършенстването е повеля на Времето, повеля на Епохата, задължителна и неотменна част от Еволюцията на всичко Съществуващо.

Не подценявайте необходимостта от усъвършенстването на вашата личност, необходимостта от вашето нравствено усъвършенстване. Силата на вашата нравственост е сила на вашия Дух.

“Човек се учи докато е жив.”  Внимавайте във вашите постъпки: внимавайте как общувате помежду си, за да повдигнете вашата култура на общуване; внимавайте как се отнасяте с Природата, за да подобрите екологичната си култура; внимавайте как общувате с Бога, за да подобрите духовната си култура. В крайна сметка всичко това  е вашият начин на живот. Най-желаното, което можете да постигнете, е да изпълните неговия смисъл и съдържание с Любов !

              http://dobrodeteli.com/New_teme/130212.htm                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  image                                                                                                                          
Категория: Изкуство
Прочетен: 2505 Коментари: 0 Гласове: 11
Последна промяна: 13.02.2012 23:24
Търсене

За този блог
Автор: delianaangel
Категория: Изкуство
Прочетен: 3201714
Постинги: 1238
Коментари: 995
Гласове: 3886
Архив
Календар
«  Февруари, 2012  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829